Wednesday, December 24, 2014

Kek Coklat Kukus Lapis Cheese.






Assalamualaikum...





Haluuu...





Kepada peminat cheese macam kteorg 2 org ni, biasa kite makan cheesecake yg x yah baked kan. Kali ni jum try buat yang kukus plak. Tadi jalan-jalan kt blog skali nampak resepi ni kt blog Mat Gebu pantang nampak cheese pastu ade plak tulis "senang dan sedap". Asal nampak senang je mesti nak try buat..hehe tentiu kepada tuan punyer resepi.






Bahan - Bahan :


Kek Coklat

2 biji telur gred A
1 cawan gula halus
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam
1/2 cawan air panas
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak jagung
1 cawan tepung gandum*
3sb serbuk koko*
1sk soda bicarbonate*
1/2sk baking powder*
(*disatukan dan di ayak)

Lapis Cheese

250 gram krim cheese
60 gram gula halus
1 biji telur gred A
1sb air
1sb tepung gandum







Cara - Cara :

1.     Panaskan kukusan. Lenser acuan kek berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyal. lenser juga kertas tadi dan ketepikan.

2.     Untuk Kek Coklat :- Pukul telur dan gula hingga kembang dan pekat, masukkan esen vanilla dan garam, pukul sebati. Tambah susu cair, minyak jagung dan air panas, pukul sebati dengan kelajuan sederhana. Masukkan bahan² yang diayak sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan matikan mixer. Bagi kepada 2 bahagian sama banyak kemudian ketepikan.

3.     Untuk Lapisan Cheese :- Putar krim cheese dan gula hingga sebati dan licin. Masukkan telur dan putar hingga kembang. Tambah tepung dan air, putar hingga semua sebati.

4.     Tuang 1 bahagian kek coklat. Ratakan dan tutup permukaan acuan kek dengan aluminium foil. Kukus selama 20 minit, guna api sederhana. Kemudian tuang pula adunan krim cheese, ratakan dan sambung kukus 20 minit lagi. Tuang baki bahagian kek coklat ratakan dan sambung kukus selama 45 minit atau hingga masak.

5.     Biarkan kek sejuk sekejap kemudian boleh keluarkan dari acuan dan dihidangkan.



Ciappp...







Makan dengan teh panas madu sambil men game World of Tank duduk dalam Kotaksu...weee
(spend tyme during winter) Sekarang ni sibuk knitted plak, da ciap buat snow cap tuk incik husband and scarf untuk caye...uuuu besttttt....  








Bye²...

Friday, December 19, 2014

Caramel Popcorn






Assalamualaikum...





Haluuu...





Konichiwa, kalau tgk movie memang x sah kalau x makan popcorn kan. Even tgk movie dalam umah pun kna makan popcorn baru dpt feel tgk movie..hehe.. So before strt tgk movie, jum kite buat caramel popcorn sendiri. Senang je nak buatnya, x payah mesin popcorn pun, kite pakai periuk yg ade tutup tu je. Bahan utama nak buat popcorn ialah biji jagung untuk popcorn, klau x tau roughpe die, ni haaa...








Bahan - Bahan :

2 gengam biji Jagung
2sb Minyak Canola / Minyak Masak
1sb Butter
secubit Garam


Caramel Souce

1 cawan Brown Sugar
4sb Butter
4sb Susu Pekat
2sb Madu
1sk Baking Powder
1sk Esen Vanilla






Cara - Cara :

1.     Panaskan minyak dan cairkan butter dalam periuk, letak secubit garam then masukkan biji jagung kemudian gaul-gaul rata biji jagung dengan minyak dan butter. Tutup periuk tunggu biji jagung tu meletup.




2.     Sambil² biji jagung tu meletup skali-sekala goyangkan periuk dari luar sebab nak bagi semua biji jagung tu meletup. Tyme meletup ni paling seronok dan bau die mengancam.


 Sila buat muka excited sambil tengok biji jagung meletup.

video


3.     Bila bunyi pop da xde boleh tutup api then pindahkan popcorn ke dalam bowl.


4.     Jum buat caramel source plak, masukkan brown suger, butter, madu dan susu pekat. Kacau sehingga sebati, guna api kecil je, takot gula hangus nanti pahit plak.

5.     Bila dah sebati boleh tutup api dan masukkan baking powder dan esen vanila dan kacau cepat².




6.     Masukkan caramel souce ke atas popcorn tadi kemudian kacau sebati, biar semua popcorn kena caramel. Nanti bleh tengok movie dengan aman sebab x yah pilih popcorn yg kena caramel source je..hehe

7.     Kalau nak popcorn lagi crunchy bleh ratakan popcorn atas baking paper kemudian bakar dalam oven sampai nampak die kering. Biarkan popcorn sejuk kejap dan pisahkan popcorn yang melekat² tu..ciappp.





 .

Yeayyy.... seronok bila dapat makan popcorn yang semuanya kena salut dengan caramel...hehehe


ps: thanks Kak Long for the recipe.!!!



Bye²...

Wednesday, December 17, 2014

Satay Ayam Perantauan






Assalamualaikum...







Haluuu...






Ni favorite tyme raya. Biasa kalau raya kteorg buat satay sendiri baru puas hati, letak ciken besar² pastu makan sambil tengok cite, masa raya en cite best² kat tv. Ni resepi ma kite, simple tapi sedap sangat². Da duk jepun ni sibuk nak makan satay pulak. So kite bakar satay dalam pemanggang ajaib, da name ajaib kan, sume boleh buat...teheeee



Bahan - Bahan :

2 keping Ayam boneless (dalam 500g)
2 ulas Bawang Putih 
10 bijik Bawang Merah
2 hiris Halia
2 hiris Lengkuas
2 batang Serai
Kunyit
Gula
Secubit Garam

*biasa satay mesti manis cikit rasa die so kalau tak nak letak garam pun boleh.



Cara - Cara :

1.     Potong ayam kecik² (mcm bentuk cube) jangan kecik sangat nanti lepas bakar tinggal lidi je.

2.     Kisar semua bahan² di atas kecuali ayam.

3.     Perap isi ayam yang dipotong tadi dengan bahan² yang kite kisar tadi selama 1 jam dalam peti sejuk.

4.     Lepas da sejam, keluarkan ayam dan boleh cucuk isi ayam dengan lidi.




(Make sure pakai glove masa cucuk tu sebab tak nak tangan jadi colour kuning nanti tak santik da tangan. Kalau tak nak pakai glove pun xpe, nanti bila borak dgn mak cik sbelah umah tu sila aktifkan tangan.So nanti die mesti tanya tangan tu kenapa? ckp la buat satay. Pergh~ nagis mak cik tu sebab buat satay kt Jepun. Kalau yg tak kawin lagi tu, naik saham uhhh..Nanti bleh jadi menantu mak cik yg nagis tu sebab pandai buat satay...hehe)

5.     Masa cucuk satay ni kena betul² pastikan lidi tak terkeluar sebab kalau terkeluar nanti terbakar lidi patah satay kite.

6.     Da siap cucuk bleh masukkan dalam freezer bag then biarkan semalaman dalam peti sejuk.

7.     Bakar satay sehingga masak. Sambil² tu renjis² dengan minyak pakai batang serai.









Ciappp...








Untuk kuah kacang plak biasanya ma buat sendiri gak tapi aq guna kuah satay ni je.....











Tadaaaa....











hehe pemalas btol kurang rajin betol. Dah nama perantauan mesti la nak semua senang kan. Nasi impit plak rebus yang Nona je..heheheheheh best².










Bye²...


















Monday, December 15, 2014

Sweet Cup Corn






Assalamualaikum...





Haluuu...





Harini nak share resepi yang sgt simple, sesuai makan sbil tengok cite. Skrg ni sejuk so nak makan bende yg panas² tuk hangatkan badan. Cup corn ni biasa ade jual kt mall², kt Malaysia dulu pegi beli je rm2 satu cup pastu makan..hehe senang kan.

Bila da duk di perantauan ni kena buat² rajin la cikit kalau nk makan. Sape² yg nak tgk movie kt bilik tu bleh try buat cup corn ni. Syok kot makan jugung sbil tgk movie, kalah popcorn tau. Yg duk asrama tu kukus jagung pakai rice cooker, Boleh je. Kteorg dlu kukus pau dalam rice cooker lagi..hehe






Bahan - Bahan :

1 paket isi Jagung
secubit Garam
Butter
Susu Pekat





Cara - Cara :

1.     Amik jagung dalam peti ais kemudian potong plastik die....hehe (saje je nk tulis sebab  nak bykkn step cara²).



2.     Masukkan jagung ke dalam pengukus kemudian kukus jagung sehingga masak.




3.     Gaulkan jagung dengan sedikit butter then masukkan garam dan susu pekat sesedap rasa. Kalau dari baka diabetes tu leh letak susu pekat manyak² pastu ilang kaki...heeeee

ciappp...





Nyum²...sekelip mata je ni bleh abis...=)







Bye²...

Thursday, December 11, 2014

Oreo Cheesecake Lagi






Assalamualaikum...





Haluuu...





Haaa tajuk saje je nak letak lagi sebab kali ni buat proper sikit sebab i da ade hand mixer uoilss...hehehehe colour pink lagi..weeeweee sukeee. Still gune resepi yang dulu gak. Xpe x yah cari² resepi kite yg dulu tu sebab harini rajin terlebih so kite taip balik..

Ni sebabnya 2-2 suke makan oreo dan cheese..Pergh~ makanan yg mampu membuatkn badan menjadi kuwus sangat...ngee. Btw suhu kat sini sekarang 9 Celsius. Sejuk gigil uh..cheesecake xyah letak dalam peti sejuk dah..hehe 


Nampak x betapa excited nya dpt mixer pink.

Bahan - Bahan :

1 paket biskut oreo
2 sb butter (dicairkan)
200 ml whipping cream
150 g cream cheese
3 sb gula aising
1 sk esen vanilla



Cara - Cara :

1.     Hancurkan 10 keping oreo with filling sampai crumbly.

2.     Masukkan butter yang telah dicairkan kedalam oreo yg dihancurkan tadi sampai sebati then mampat² kan die dengan sudu untuk dijadikan base kek kite tu. Simpan dalam peti sejuk dulu kejap.

3.     Pukul whipping cream sampai die kembang.

4.     Pukul cream cheese dan gula dalam bowl yg lain kemudian letak esen vanilla.

5.     Bila cream adunan cream cheese tadi da sebati bleh masukkan cream cheese yang kita da pukul td.

6.     Kemudian patah²kan oreo yang ada untuk dicampurkan kedalam adunan cheese tadi. Bila da masuk biskut tu kita kacau² biar sebati.

7.     Masukan adunan ke atas base yang telah dibuat tadi. Kemudian masukkan dalam peti sejuk semalaman atau 4-5 jam.

Ciappp...










ps: tentiu incik asben sebab belikn hand mixer, nanti kite beli brg² len clour pink jugak ea..keh²





Bye²...


Wednesday, December 10, 2014

Grilled Salmon with White Sauce






Assalamualaikum...






Haluuu...






Salmon lagi??? hehe favorite ni. Kali ni buat grilled salmon dengan white sauce. Bila mkn dgn white sauce ni rase lagi cepat kenyang. Tambah dgn broccoli plak..nyum² lengkap 1 dish. Kali ni pun kiteorg makan salmon tuk dinner. Sebab ape suke masak salmon sebab ni bende pling senang nak prepare dan sedap. Kalau yg senang dan simple tu memang suke sgt.

Bukak peti ais nampak salmon trus amik. Memang dalam peti ais selalu ade stock salmon sebab orang yg menaip ni suke salmon. Bila dapat makan salmon, menagis kucing sebab tinggal tulang je.








Bahan - Bahan :

 White Source
2 sb Butter
1/2 biji Bawang Besar (dicincang)
1 sb Tepung Gandum
1/2 sk serbuk Basil
1 cawan susu segar
Sedikit garam
Sedikit lada hitam

Grilled Salmon
Salmon
Garam 
Blackpaper




Cara - Cara :

1.     Memula kite buat white source dulu, panaskan butter dalam non-stick pan. Masukkan bawang kemudian goreng sampai bawang tu layu. Layu di tasik madu..keh²

2.     Masukkan tepung gandum dan kacau sampai tepung tu melekat kat bawang tadi.

3.     Masukkan susu dan basil. Kemudian perasakan dengan sedikit garam dan blackpaper. Masak sampai mendidih. Kalau suke sos tu nampak smooth boleh blendkn sos yg da ciap masak td.

4.     Lumurkan salmon dengan garam dan blackpaper. Cikit je sebab tak nak rasa pure salmon tu hilang.

5.     Grill kan salmon selama 5 minit setiap permukaan. Masak 5 minit je da cukup sebab klau lama sgt nanti salmon tu keras dan x rasa fresh.

6.     Hidangkan dengan white source tadi. Ciapppp..





Tadaaa...






Belanje gambar dekat cikittt....




Nampak x daging salmon yg oren dan cekci tu..haaaaa lembut & juicy tau.






Bye²...

Monday, December 8, 2014

Homemade Ciken Pizza






Assalamualaikum...





Haluuu...





Untuk breakfast harini kiteorg makan ciken pizza dengan teh rosehip & apple. Makan panas² tyme sejuk ni memang sedap sangat. Masa ni la lemak² tepu dalam badan kesayangan ni berfungsi..hehe kununnya klau badan byk lemak x sejuk sgt. Tipu laaaa....sejuk gigil² gak weh, buat penat je jaga lemak tepu ni...heeee

Haa buat pizza sendiri uhhhh mabeles kan. Kelassss kak ton buat pizza sdiri. Kat Malaysia dulu ade gak try buat pizza. Complicated sebab buat white source bagai, pastu hasil die roti keras ckit then tebal. So da x nak buat, nak g beli je, senang.

Sekali lagi hati ni cair bila tengok blog Laura Vitale, hehe memang suke tgk page ni sebab ade video skali. Kite buat half dari resepi asal so dapat 2 bijik pizza medium size.





Bahan - Bahan :

Doh Pizza
1 3/4 cwn Tepung Roti @ Tepung Gandum
secubit Garam
1 sk Gula
1 sb Olive Oil
1 sk Yis
150ml Air Suam (40-45℃)

Topping
1 tin Tomato Puree
250g Ayam Boneless (potong kecik²)
Serbuk Origano
Serbuk Basil
Serbuk Blackpaper
Serbuk Paprika
Garam
Gula
Olive
Cheese



Cara - Cara :

1.     Masukkan yis ke dalam air suam selama 5 minit.

2.     Satukan bahan doh yg lain didalam bowl. Gaul sebati. Masukkan yis kedalam bahan tepung dan uli. Jika terlalu kering, tambah lagi air. Jika terlalu lembik, tambah lagi tepung.

3.     Uli doh sehingga tidak melekat kat tangan kalau pakai mixer tu 10 minit je uli. Nak uli pakai tangan pun boleh. Tips untuk roti yg tak keras kite uli pakai plastik. Kira bila doh da tak melekat kat tangan tu masukkan doh dalam plastik dan picit² je dari luar plastik tu bleh buat sambil tgk tv. Uli dalam 15-30 minit, x rasa lama pun sebab sambil tgk tv.

4.     Bahagikan doh kepada 2 bahagian kemudian letak dalam bowl yg telah disapu dengan minyak. Wrapkan bowl dengan plastic wrap dan biarkan doh mengembang selama 1-2 jam.



5.     Untuk topping plak, gaulkan isi ayam dengan garam, blackpaper dan paprika.

6.     Panaskan pan dengan sedikit minyak kemudian goreng isi ayam tadi sehingga masak sedikit, Masukkan tomato puree, oregano dan basil. Gaul sehingga sebati. Perasakan dengan sedikit garam dan gula. Bila ayam da masak boleh tutup api dan ketepikan.

7.     Tabur tepung kat doh tadi kemudian canai doh, boleh pakai pencanai kayu atau guna tangan. Kite pkai tangan je.



8.     Panaskan Oven 180 Celsius . Letakkan topping kat doh pizza, tabur olive dan cheese. bakar pizza selama 20 mint atau sehingga roti pizza tu perang.

9.     Aq bakar roti pizza tu sekejap dulu sebab nak buat roti pizza segera. Nak jimat masa untuk breakfast kan. Buat ciap² roti then nanti tinggal letak topping tabur cheese dan bakar.ciapp..

Ni da ciap bakar kejap.

Aq buat 3 keping sebab pakai oven kecik je.



Tadaaaaa.....





Makan ciken pizza dengan teh rosehip & apple...sedappp






Bye²...

Thursday, December 4, 2014

Yee Mee Sizzling






Assalamualaikum...






Haluuu...







Ni favorite tyme kt UTM dlu, slalu makan kt giant. Dalam byk² tempat aq makan yg pling sedap kt giant tu la. Kalau weken je mesti nak pegi makan sizzling, kdg² pergi sana semata² nak makan sizzling..hehe gigih kan.

Sizzling die sedap sebab kuah die pekat, ayam & cendawan pun banyak pastu yang paling best telur kuning die x masak sgt. Tekan dgn sudu je mengalir telur kuning tu...nyum²...Ade setengah org x suke telur camtu,deorg suka yang fully cook.

Kalau xde plate yg sizzling tu jangan risau, kite bleh buat sizzling ni pakai pan je..hehehe best kannn. Sejak kawin ni da 2 kali buat sizzling. 1st tyme buat pkai mee kuning halus tu je sebab x jpe yee mee tapi sedap gak. 2nd tyme pakai yee mee. Kalau pakai meggi sedap gak kot.






Bahan - Bahan :

5 ulas putih - dihiris nipis
2 hiris halia - dihiris nipis
3 lada kering - potong dua
2 cawan air
8 bijik cendawan shitake (yg fresh lagi sedap)
250g isi Ayam 
3sb Kicap
2sb Sos Tiram
1sb Kicap Pekat
sedikit olive oil untuk menumis
sedikit serbuk blackpaper
garam
1sb Tepung Jagung - bancuh dengan sedikit air
2 sanggul yee mee
2 bijik telur



Cara - Cara:

1.   Memula kite buat kuah die dulu. Tumiskan bawang putih, halia dan cili kering hingga naik bau.

2.   Masukkan isi ayam yang telah dipotong dan masak sekejap.

3.   Masukkan air, kicap manis, sos tiram, kicap pekat dan blackpaper. 

4.   Apabila air mendidih masukkan cendawan yang telah dipotong. Biarkan 5 minit.

5.    Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga kuah menjadi pekat. Kepekatan ikot selera masing² kalau nak pekat lebihkan tepung jagung, klau x nak pekat sangat tambah air. Tutup api..Da ciap kuah kite.


6.   Rebus yee mee mengikut arahan kat paket kemudian toskan.

7.   Panaskan non-stick pan kemudiaan letakkan yee mee yang telah ditoskan, sendukkan  kuah yang telah dimasak tadi ke atas yee mee dan pecahkan sebijik telur kedalam pan tadi. Buat step macam orang yg jual sizzling tu.

8.   Bila telur da masak bleh tuangkan ke dalam bowl untuk dimakan. Klau suke bleh tambah sayur.



ciappp...





Bagi pic dekat cikittttt.....hehe





Kejap je licin sebab dua-dua suke makan sizzling.....nyum²





Bye²...









Sunday, November 30, 2014

Autumn in Osaka...






Assalamualaikum...






Haluuu...






Dalam post yang lepas aq ade janji nak tunjuk pic daun maple merah banyak² kan..So ni ade sdikit pic di musim autumn ni. Kalau sape² plan nak dtg jln² kat Osaka tyme Autumn bleh try pegi 
Minoo Park, Banpaku-kinen-koen natural and cultural gardens & Arashiyama

Ni ade sdikit pic tuk dikongsi, Klau nak tengok semua meh datang umah. Kite tengok sambil² mnum teh baru layan..hehe
























Bye²...

Tuesday, November 25, 2014

Cheat's Lemon Cheesecake (Tanpa Cheese)






Assalamualaikum...






Haluuu...






Cheesecake ni org panggil cheat's cheesecake sebab cheesecake ni x pakai cheese..Peningkan? nama cheesecake tapi x pakai cheese...hehe Ni sebab tengok masterchef haritu, asal tengok masterchef je rasa lapar sebab nampak sedap sangat deorg masak. Kek ni salah satu menu ade dalam cite tu, magic uhhh buat cheesecake x guna cream cheese. 

Memula macam x cayer tau tapi bila da try buat pastu bagi incik husband try. Tanye die kek ape ni? die pun ckp cheezy lemon cake..hehehehe maksudnya berjaya la buat cheesecake ni...ngeee Yang paling best kek ni senang je nak buat dan x perlukan banyak bahan. Lagi 1 x payah nak guna oven pun.








Bahan - Bahan :

200g Digestive Biskut (oreo pun bleh gak)
100g Butter (dicairkan)
250ml Susu Pekat
250ml Whipping Cream
2 Biji Jus Lemon
1 Biji Parutan Kulit Lemon




Cara - Cara :

1.     Hancurkan biskut sampai biskut jadi serbuk. Kalau pakai biskut oreo hancurkan dengan cream die skali, tak payah buang. Pakai food processor lagi senang nak hancurkan biskut tu.

2.     Masukkan butter yang telah dicairkan ke dalam biskut yang telah dihancurkan tadi. Kacau biskut dengan butter tadi then jadikan die base kek kite dengan masukkan biskut ke dalam loyang dan tekan² sehingga rata.

3.     Masukkan ke dalam fridge sementara kite nak buat filling die.

4.     Pukul susu pekat sehingga kembang kemudian masukkan jus dan parutan kulit lemon tadi dan kacau, kemudian ketepikan.

5.     Pukul whipping cream di dalam bowl yg lain sehingga kembang atau bese org pakai istilah bertanduk. Tanduk kambing pun boleh..hehe

6.   Masukkan whipping cream tadi ke dalam adunan susu pekat dan kacau sebati.

7.     Masukkan adunan ke dalam loyang yang berisi biskut tadi kemudian masukkan ke dalam fridge selama 5 jam atau semalaman.


Ciapp...










Tadaaa..... senang kannn...







Bye²...

Monday, November 24, 2014

Chewy Cheese Ball






Assalamualaikum...





Haluuu...




Ni sebab ade banyak kentang so bleh buat chewy cheese ball. Buat banyak² pastu letak dalam freezer bila nak makan, goreng je, senangkannn... So xde alasan tak makan breakfast tau. Resepi ni amik kt blog secubit garam , tentiu tuk resepi ni. 

Resepi ni sesuai tuk makan tyme² sejuk ni, kat malaysia pun skrg ni ngah musim tengkujuh kan. Umah kat kelantan hari² hujan. Tengok ujan sambil makan chewy cheese ball dgn teh susu panas..uuuuuuu syok...




Bahan - Bahan :

350g ubi kentang
250g tepung gandum
250g cheddar cheese (potong dadu kecil2)
1/2sk serbuk lada putih
sedikit garam halus
1/2sk serbuk pati ayam
Bread Crumb
3 biji telur




Cara - Cara :

1.   Rebus kentang sehingga empuk kemudian tos dan lenyetkan.

2.   Masukkan serbuk lada putih, garam dan pati ayam dan gaul.

3.   Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sebati. Bila adunan da x lekat kat tangan bleh stop masukkan tepung.

4.   Ambil sedikit doh dan masukkan cheese kat tengah² kemudian bulatkan die.

5.   Celup bebola tadi dalam telur yang telah dipukul sekejap kemudian golekkan dalam bread crumbs.

6.   Goreng dengan api perlahan sehingga berwarna keemasan...Ciap



Aq punyer da bukan keemasan da ni da jadi gangsa...keh² tu x penting, yg penting sodap.






Ngap gigit chewy cheese ball ni...haaa tengok tak cheese kat dalam tuuuu mengoda kannn...








Bye²

Sunday, November 23, 2014

Jagung Crepe






Assalamualaikum...





Haluuu...




Harini nak share resepi klasik cikit sebabnya resepi crepe ni 2 taun lepas tgh hot kan, ekhh nape baru skrg nak buat? sebabnya nak abiskan krim jagung yg extra tyme buat apam balik haritu. Kalau nak tgk resepi apam balik bleh tgk kt sini

 Pikir punya pikir dapat idea tuk buat jagung crepe. Dulu pemes durian crepe kan? ioilss x terjebak dengan virus durian crepe ni tau. tuff en ioilss mcm kim jong kook...spartaaa pastu berapi² kat belakang..ngee kalau layan mengarut ni ioilss mmg no 1. Sebenarnya x makan durian tu la x tjebak dengan virus durian crepe ni.

Jum kite buat jagung crepe.





Bahan - Bahan :

125g Tepung Gandum
250ml Santan
1 bijik Telor
esen vanilla
sedikit garam
pewarna kuning


whipping cream
krim jagung






Cara - Cara :



1.   Blend semua bahan kecuali whipping cream & krim jagung hingga sebati kemudian tapis. Kalau adunan pekat bleh tambah sedikit air sebab kalau pekat² t susah nak buat crepe yg nipis.

2.   Panaskan kuali non-stick kemudian sendukkan adunan crepe kite tadi then masak. Sila guna api yg kecil je.

3.   Bila nampak permukaan crepe dah kering boleh angkat crepe tu, tak payah balikkan. Terus je angkat.

4.   Bila semua adunan crepe da ciap dimasak, biarkan sejuk.

5.   Pukul whipping cream dengan mixer sampai die kembang dan ketepikan.

6.   Bentang sekeping crepe kemudian sudukan whipping cream letak kat tengah² then letak krim jagung kemudian whipping cream lagi. Lipat crepe seperti bentuk bantal.

7.   Masukkan crepe ke dalam peti sejuk sekejap...Ciap..
















Bye²...

Saturday, November 22, 2014

Grilled Ciken Chop






Assalamualaikum...





Haluuu...






Sape suka makan ciken akat tangan...hehe Kalau kat rumah ma suka buat ciken chop, die punya ciken chop besar woo, tebal plak tu, pkai ayam fresh...sedapppp. So kat jepun ni ayam halal yg frozen je la kite guna, tak kan nak bela ayam kt balcony kan, beku ayam² tu kat luar nanti sebab sejuk sangat.

Kalau ikot tekak ni, lagi suka chiken chop yg grill dari yg goreng salut bread crumb tu. Ni rajin nak buat grill sebab bleh pkai pemanggang ajaib je, senang dan cepat..opsss bukan nak jual pemanggang ajaib tau, sekadar pendapat.

Jum buat grilled ciken chop.








Bahan - Bahan :

3 paha ayam boneless *
1 sb serbuk lada hitam *
3sb sos tiram *
1sb serbuk lada *
1sb kicap manis *
1sb lemon juice *
 halia - dicincang halus *
1sb madu *
sedikit garam *

* Gaulkan semua bahan diatas dan perap ayam dalam peti sejuk semalaman


Bahan untuk gravy :

1/2 biji bwg Besar Holland
1sb Butter
2sb Tepung Jagung
750ml Air
1sb Sos Tiram
1sb Kicap Manis
1sb Sos Tomato
1sb serbuk Black Paper
1/2 kiub ayam
secubit garam







Cara - Cara :


1.   Untuk ayam yang telah diperap tadi, kite grill dalam pemanggang ajaib. Letakkan sedikit minyak olive oil dan panggang ayam hingga masak. 

2.   Panaskan butter kemudian tumis bawang sehingga layu.

3.   Masukkan air, sos tiram, kicap sos tomato, black paper, kiub ayam dan sedikit garam kemudian kacau sebati.

4.   Bila mendidih, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air.

5.     Biarkan gravy mendidih dan memekat. Bila gravy da pekat boleh tutup api dan sedia untuk dihidangkan dengan ayam tadi.

6.   Boleh makan dengan coleslaw dan fries.









Gravy x sempat nak pekat sangat sebab da x sabar nak makan...hehehe






Bye²

Tuesday, November 18, 2014

Apam Balik Lembut






Assalamualaikum...





Haluuu...





Harini baru sempat update blog sebab kite selsema. Kalau pegi pasar malam mesti suka  beli apam balik ni, kalau bli kna mintak jagung xtra baru sedap..hehe Nak cari orang jual apam balik kat cini mmg dalam mimpi je la, jgn ke orang jual apam balik, apam balik pun xde. Kenapa org panggil apam balik ekh? Incik suami ckp da beli balik...hehehe

Jum kite buat apam balik sendiri...







Bahan - Bahan :

1 cawan Tepung Gandum
150ml Air
45g Gula
1 bijik Telur
1sb Minyak
1/2 sk Yis
1/2 sk Baking Powder
secubit Garam
Esen Vanilla
Pewarna Kuning

Untuk tabur : 
Jagung krim
Kacang
Gula
Butter










Cara - Cara :


1.   Blend telur dan gula sehingga kembang.

2.   Masukkan garam, baking powder, minyak, esen vanilla dan air kemudian blend lagi.

3.   Masukkan tepung dan pewarna, blend sehingga sebati. Perap adunan selama 1 jam.

4.   Panaskan non-stick pan dgn menggunakan api yg kecil je. Masukkan adunan tadi kemudian tabur gula, jagung, kacang then butter. Letak jagung dan kacang byk² baru best.

5.   Bila da masak bleh lipatkan apam then angkat apam balik. Ciappp.








Ni pic before potong.










Bagi pic dekat cikittttt...tgk ni, gebu tau..




terkeluar jagung die sebab banyak...nyum²






bye²...