Thursday, September 4, 2014

Roti Jala Tanpa Acuan






Assalamualaikum...




Haluuu...




Selamat hari raya!!!!...hehe (tetiba hari raya) asal roti jala je rasa mcm raya sbb klau raya kt umah tu mesti ade roti jala tyme hari raya. Mkn ngan kari ayam..nyum² sedap wehhhh. Dapat plak roti jala yg lembut..uishhhh mkn 10 bijik pun x rase...tet...

Roti jala ni simple je nk buat dan bahan² die pun mesti ade kt dapur tu. Aq buat roti jala ni tuk dinner sbb da bosan mkn nasi je tiap² hari da la beras kt jepun ni x sedap mcm kt Malaysia. Beras deorg pendek² & rasa melekit cikit mcm pulut. Snng cite mcm sushi tu, haaaa mcm tu la nasi deorg..

Cukup merapu pasal nasi, jauhnya aq membebel asal nk cite sal roti jala skali smpai ke beras..ngee~




Bahan-Bahan :

350g tepung gandum
2 gelas air
1 biji telur
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu besar minyak masak
sedikit pewarna kuning


Cara-Cara :


  1. Mula² kite amik botol dan tebuk tutup botol tu. Aq pkai stick takoyaki je tuk tebuk lobang die. Tekan cikit je da jadi. Well~ i en gangster.
  2. Yg ukuran air tu korg agak² la sebab aq pakai gelas biasa tu je. Saiz gelas kite x sama, setiap gelas mpunyai bentuk dan keistimewaan sendiri..agaga. Ni gelas yg aq pakai.
  3. Tepung tu apa brand pun x kisah asalkan tepung gandum. Aq pkai tepung gandum ni sebab yg ni je aq confident die ni tepung gandum sbb ade gambar gandum kt packaging tu ..hehe
  4. Masukkan semua bahan ke dlm blander dan blande semua bahan sehingga sebati, kalau xde blander boleh kacau² semua bahan dlm bekas besar dan kacau hingga sebati.
  5. Pewarna tu untuk cantikkn colour roti jala, korg boleh letak ape² colour pun. Nsib bek aq xde clour pink klau x, jadi pink la roti jala aq..hehe
  6. Lepas da sebati msukkannya dalam botol tapi kena tapis dulu tau.
  7. Boleh la menjala dengan sesuka hati. Masak atas api yg kcik dan sapu sedikit minyak pkai kitchen towel j.Agak² da masak tu boleh angkat dan gulung atau lipat roti jala tu.yg kt bwh tu menjala starpish name die..hehehe
  8. Makan dgn kari ayam..sedappppp..resepi kari ayam? korg buat je mcm biasa. Korg mesti ag teror buat kari..=)..Da ciap..senang kan..




bye²...


2 comments: