Thursday, October 9, 2014

Karipap Serunding (mini)







Assalamualaikum...







Haluuu...





Al-kisah tyme nak dtg Osaka aritu, kakak sulung kite bg 2 paket serunding. 2 paket skali die kasi, mungkin 1 tuk incik husband n 1 tuk adik bgsu die ni, t leh lawan sape abis makan dulu die menang...hehe tapi ade ag kt situ serunding tu, xde yg makan pun. 1 paket da bawak g lab, bagi student² jepun rasa ckit serunding Malaysia, biar mimpi² nak dtg Malaysia...hehe

Tengah duk on9 tu tibe² terbuka 1 blog ni then tertarik dgn resepi "karipap inti serunding yang ranggup", tertarik sebab cara nk buat die simple je, bab senang² ni mmg sukee sgttt.. 
Tentiu Julia Homemade for the recipe. Memang ranggup mcm tajuk die...

Memang ikot betul² resepi ni sebab sy budak baru belajar..
So jum kite buat karipap inti serunding ni.





Bahan - Bahan :

250g tepung gandum
50g butter (dicairkan & biar suam)
1/2 sk garam 
110ml air sejuk
serunding (utk inti)




Cara - Cara :

1.   Campurkan tepung dan garam. Kacau biar tercampur rata.

2.   Tuang butter yang telah dicairkan dan air sejuk sedikit demi sedikit.

3.   Uli sehingga sebati dan rehatkan doh selama 15 minit.

4.   Canai adunan nipis dan potong bulat. Nipis baru sedap sebab nanti x rasa sgt tepung, kan serunding watak utama. Isi inti serunding kemudian kelim karipap tu dgn bersungguh².





Ni budak baru belajar kelim karipap...hehe x kemas, asal nampak bentuk karipap jadi la kannnn.





5.   Goreng karipap sehingga sedap mata memandang...hehe then toskan atas kitchen towel tuk kurangkan minyak.




Tadaaa ciap..




Tip nak kasi karipap sedap:

* Kulit karipap mestilah nipis

*Letak byk² serunding tapi jgn byk sgt nanti xleh kelim

*Makan sambil men World of Tanks xpun Clash of Clans 

pegan karipap 1 tangan, serang kg org 1 tangan..hehe




Bye²....

No comments:

Post a Comment