Friday, February 12, 2016

Japanese Cotton Cheesecake (3 Bahan Je)






Assalamualaikum...





Haluuu...





Harini nak share resepi cheesecake yg paling senang di abad ini & hanya pakai 3 bahan. Da guna 3 bahan je harusla senang kan. Japanese Cotton Cheesecake ni gebu sangat² & cair dalam mulut bila makan..hehe x tau la nak describe camne rasa dia, nak tau try la buat sdiri.









Bahan - Bahan :

120g White Chocolate
120g Cream Cheese
3 Biji Telur




Cara - Cara :

1.     Asingkan telur kuning & telur putih. Cairkan white chocolate dengan kaedah double boiler. Bila da cair masukkan cream cheese dan kacau sehingga kedua-duanya sebati.

2.     Tutup api untuk double boiler tadi kemudian tambah telur kuning & kacau hingga sebati.

3.     Dalam bowl yg lain, pukul putih telur sehingga kental & menjadi meringue. Kalau nak tau die betul² kembang angkat bowl, kalau putih telur kite x jatuh tu tanda die da cukup.

4.     Then masukkan meringue sikit² ke dalam white chocolate kita tadi. Kacau sehingga sebati dengan kaedah kaup balik.

5.     Letakkan baking paper di sekeliling & bawah loyang kemudian masukkan adunan tadi. Letak baking paper tu xmo bg kek melekat.

6.     Bakar kek dengan menggunakan kaedah au bain-marie (waterbath). 15 minit pada suhu 170 celcius, 15 minit lagi pada suhu 160 celcius dan biarkan kek dalam oven selama lagi 15 minit supaya kek tidak merekah & gebu gebassss...



Da ciap bleh deco dengan sugar powder @ ape² ikot kreativiti masing².







Enjoy....





Bye²...

2 comments: