Wednesday, March 2, 2016

Hasselback Baked Apples











Assalamualaikum...





Haluuu...





Harini nak share ckit resepi dessert yg senang & simple tapi sodappp. Sebab aku tak berapa suka sangat makan epal merah so try la cari resepi untuk habiskan epal merah kat rumah ni. Kalau epal hijau memang tak sempat la nak baked² bagai ni...da selamat ena ngap. Sepanjang aku duduk at Osaka ni ta pernah nampak plak epal hijau..Urm..deorang tak makan epal hijau kot.

Jum kita buat Hasselback baked apples ni. Owh nama dia hasselback sebab epal tu dia slice² macam dalam gambar tu sebab tu org panggil hasselback, xmo potong camtu pun xde hal tapi kena tukar square baed apples atau pape nama bentuk yg korang potong.

=)




Bahan - Bahan :

2 bijik Epal 
4 sb Brown Sugar*
3 sb Butter (dicairkan)*
1 sk Serbuk Kayu manis *
2 sb Rolled Oats
1 sk Tepung Gandum
1/2 sk Garam
1 scoop Eskrim Vanilla

*bahagi 2 bahagian



Cara - Cara :


1.     Cuci epal, kupaskan kulit epal kemudian buangkan potong dua then buang bijik & empulur epal tadi. Jangan makan bijik epal nanti tumbuh pokok dlm perot. Slice epal nipis² tapi jangan sampai terpotong. Letak epal ke dalam bekas untuk dimasukkan ke dalam oven.

2.     Satukan 1 sb butter, 2sb brown sugar & 1/2 sk serbuk kayu manis. kacau sehingga sebati dan sapuan ke atas epal yang telah kita potong tadi.

3.     Tutup bekas epal tadi dengan aluminium foil then bakar selama 20 minit pada suhu 200 celcius. kemudian buag aluminium foil tadi dan bakar lagi selama 10 minit atau sehingga epal tu tender.

4.     Sambil² tunggu epal kita tender, campurkan baki butter, brown sugar & serbuk kayu manis dengan oat, tepung dan garam. kacau sehingga semua bahan tadi sebati. Then sapu la kat epal kita yang telah dibakar tadi.

5.     Selepas da sapu, bakar epal lagi 10 minit. So kena rajin buka tutup pintu oven..hehe

6.     Bila da ciap boleh letakan ais cream vanilla atas epal kita tadi.





Ciap....






nak letak eskrim perisa lain pun boleh. Aku letak vanilla sebab vanilla besttttttt.





Bye²...

No comments:

Post a Comment